We kennen allemaal het principe van de vierkante meter tuin en ook ik dacht dat dit concept wonderen voor mij kon doen. Met goeie moed deed ik nog eens een poging wagen, maar ook dat liep niet van een leien dakje.

Een vierkante meter tuin is een vierkante houten constructie van zo’n 25 cm hoog waar je eerst een worteldoek in legt en dan vult met aarde. Bovenop komt er een houten lattenwerk dat jouw moestuinbak in 9 vierkante vakken onderverdeeld waardoor het makkelijker zou moeten zijn om jouw moestuin aan te planten.

Tussen droom en realiteit

Vol goeie moed ging ik aan de slag, maar in de praktijk bleken er voor mij veel meer nadelen dan voordelen.

  • Voor veel groeten en fruit is de hoeveelheid grond te weinig. Zij willen dieper wortelen maar met worteldoek lukt dat niet.
  • Zonder worteldoek zit ik terug met het probleem van de zandgrond eronder.
  • Het hout is meestal geïmpregneerd om weerbestendiger te zijn
  • De bakken drogen snel uit en waterhuishouding is moeilijk in balans te houden
  • Na twee jaar valt het raamwerk bovenaan al uit elkaar
  • De grond raakt snel uitgeput

Ondertussen heb ik een paar van mijn kruiden in de vierkante meter bakken gezet. Zij hebben minder last van droogte en de meeste houden van iets armere grond.

Circulair ondernemen

Ik heb ondertussen heel wat geleerd over materialenkeuzes tijdens een opleiding ‘Circulair Ondernemen’ van professor Karin Van Doorselaer. Zij heeft opleiding ‘Eco-design’ aan de Universiteit van Antwerpen en is een ware autoriteit op vlak van materialenkennis.
Veel mensen gebruiken karton als onkruid onderdrukker. Maar karton is absoluut uit den boze en zelfs schadelijk voor het bodemleven. Karton verstikt de bodem en zorgt voor een ondoordringbare laag. Meestal is het karton ook behandeld met lijmen of brandwerend materiaal. Trouwens plastiek zomaar vervangen door papier of karton is zelden een goeie keuze. Maar je leest er hier meer over.
Ook worteldoek gaat op termijn ontbinden en laat dan plastic korreltjes als residu achter. Veel goedkope worteldoek is trouwens van minderwaardig plastic gemaakt en dus helemaal niet slim om in de tuin te gebruiken. Op zich is plastiek geen foute keuze als men het zo lang mogelijk in omloop houdt en ervoor zorgt dat het niet eindeloos wordt hersmolten en opnieuw gebruikt.
Wanneer men spreekt over circulair ondernemen dan gaat men in eerste plaats inzetten op de verschillende R’s. Rethink, Reuse, Recycle, Refurbish, Remake, … Wij zetten in op recyleren en bestaande materialen zo lang mogelijk in omloop houden.