De bloeiende top van een kool

Broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’ en dat betekent ‘de bloeiende top van een kool‘. De officiële naam is Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) en maakt deel uit van de mosterdfamilie (Brassicaceae). Broccoli is verwant aan de bloemkool maar toch ziet die er iets anders uit. Bij broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, maar ook de bladeren kan je eten.

Oorspronkelijk werd broccoli vooral In het oostelijke Middellandse Zeegebied en Klein-Azië (huidige Turkije) al in de Romeinse tijd gekweekt. Ondertussen door het mildere klimaat wordt het bij vooral uit Spanje en Italië geïmporteerd.

Gezond toppertje

Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen! Van alle groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.

Glucosinolaten zijn natuurlijke gifstoffen die voorkomen in diverse koolsoorten, broccoli, bloemkool en spruitjes.  Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Maar grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen ervoor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Maar dan moet je er al heel veel van eten. Dus dit levert zelden gezondheidsproblemen op. 

Eén keer planten en een zomer lang blijven eten

Wist je bijvoorbeeld dat je broccoli meerdere keren kan oogsten. Bij rassen voor de professionele teelt wordt meestal alleen het hoofdscherm geoogst.

Bij deze rassen lopen de zijknoppen na de oogst nauwelijks meer uit. Maar onze rassen doen dat gelukkig nog wel. Na de oogst van het hoofdscherm lopen de zijknoppen uit. Als deze geoogst worden dan lopen er weer nieuwe zijknoppen uit enzovoorts. De schermen worden telkens kleiner maar je kan vrolijk verder plukken. Zo heb ik zelf met 4 broccoli struiken noem ik het zelf een zomer verse ‘roosjes’ geplukt.

Wanneer broccoli planten en oogsten

Je hebt vroege en late brocolli rassen. Zaailingen kan je vanaf april in volle grond planten.
Maar hou er rekening mee dat ze voldoende ruimte krijgen om uit te groeien tot een mooie en stevige broccoliplant. De planten bestaan straks immers voor een groot deel uit de schutbladeren en nemen hierdoor veel ruimte in. Zelf zet ik ze meestal langs de kant van de Smulbakken aan de Noordzijde. Op die manier werpen ze geen schaduw op andere planten.

Trouwens slakken vinden de bladeren heerlijk. Maar nog een voordeel van onze ‘Smulbakken’. Slakken vind je zelden en spot je op ooghoogte veel makkelijker. Trouwens, we hebben nog wat extra middeltjes om de Smulbakken slakvrij te houden.