Een duwtje in de rug.

De idee om slim te kunnen moestuinieren op hoogte rijpte al lang bij Trees De Bruyne. Maar koken kost geld en dankzij een subsidie van de Nationale Loterij kreeg dit project vleugels.

Hierdoor kon we de krachten bundelen met oa. architecte Jasmien Herssens die experte is op vlak van inclusief design en Patrick Van Raemdonck die als binnenhuis architecte en voorzitter van het tuinmagazine ‘Groei & Bloei’ de vertaalslag hielp maken naar een duurzaam ontwerp. Dankzij deze subsidie konden we investeren in het bouwen van onze eerste prototypes en die verfijnen.

Ons co-creatieproces

We gingen niet over één nacht ijs bij het ontwikkelen van onze Smulbakken. Na een grondige analyse van alle bestaande producten in de markt brachten we all voor- en nadelen in kaart. We Voor ons betekent inclusies dat iedereen kan meedoen, maar dat de planten zich ook goed voelen natuurlijk. Als de wortels van het plantgoed bakken en braden in de zon is de kans op succes klein.

Dankzij onze samenwerking met het Woon Zorgcentrum Sint-Job in Aalst, waar we kind aan huis zijn, konden we onze prototypes uittesten. We hadden al heel wat kennis opgedaan omdat we regelmatig volkspelen organiseren samen met de bewoners. Dan zie je in de praktijk wat werkt en niet werk. Maar uiteraard konden we hier nog eens rekenen op de expertise van Jasmien Herssens die experte is op vlak van inclusief design en de creativiteit van Patrick Van Raemdonck. Want het mag er gerust ook nog leuk uitzien.
Alle opmerkingen van de bewoners en het ergoteam werden verwerkt. Ondertussen hebben we er al heel wat Smulbakken fans bij. Het was zeer bijzonder om te zien hoe iedereen opfleurde. Gustaaf kan niet wachten tot we er zijn met de echte Smulbakken. Hij kijkt er zo naar uit. Ook de anderen staan te popelen om mee te doen. Dat wordt in ieder geval een bijzonder moment.

De grond is de basis van alles

Een goed ontwerp is één iets maar het allerbelangrijkste is misschien wel de grondsamenstelling en opbouw van de Smulbakken. Want uiteindelijk moeten de planten zich thuis voelen en kunnen groeien en bloeien. Trees De Bruyne experimenteert al meer dan 3 jaar met de Smulbakken om de juiste grondsamenstelling en opbouw te vinden. Op die manier kan er waterbesparend gewerkt worden. De Australisch wicking bed principes werden aangepast aan onze klimaatomstandigheden. Op deze manier wordt onderhoud en water geven tot een minimum herleid.