De complexiteit van (woon)zorgcentra

De uitdagingen van mensen die in de zorg werken zijn groot. Personeel vinden is moeilijk en veel van de ‘zachte’ taken worden door vrijwilligers ingevuld. Sinds Covid-19 zien we ook het aantal vrijwilligers dalen waardoor ook het aantal ‘ergo’ activiteiten afneemt. Vrijwilligers blijven motiveren om aan de slag te gaan is een werkwoord. Dat kan het verzorgend personeel er niet meer bovenop nemen.

De natuur heilzaam voor lichaam en geest

In woonzorgcentra is de problematiek soms nog complexer. De gemiddelde leeftijd van de bewoners stijgt. Bewoners met (jong) dementie of alzheimer hebben ook andere noden en zorg vereisten.

Natuur heeft een heilzaam effect op de mens dat is wetenschappelijk bewezen. Het zorgt voor de verlaging van de bloeddruk, haalt het stresslevel naar beneden en heractiveert de zintuigen.
Wist je trouwens dat ons reukorgaan een ideale trigger is om herinneringen terug op te roepen? Inzetten op groenbeleving door bijvoorbeeld een demente tuin in te richten loont absoluut. Maar sommige ‘demente tuinen’ liggen er troosteloos bij of zijn niet helemaal aangepast aan de noden.
Vanuit een rolstoel is al dat groen, aanraken, ruiken, betasten niet makkelijk. Nochtans is het belangrijk dat iedereen van die natuurbeleving ten volle kan genieten. We zien daarom dikwijls goed bedoelde moestuin of moestuinbakken initiatieven na een paar seizoenen sneuvelen.

Ik vind het soms zielig dat familie en vrienden buiten een bezoek aan het cafetaria weinig om handen hebben. Ik droom luidop dat ze samen ook in de Smulbakken aan de slag kunnen.

Trees De Bruyne

Een (groen)zorg traject op maat

Bij ons kan je terecht voor een ‘groen’ zorgtraject op maat van jouw organisatie. Na een intakegesprek en gesprekken met zorgbewoners, directie, het ergoteam en familie en vrienden werken we op basis van onze modulaire ‘Smulbakken’ een voorstel uit.
Indien nodig komt er nog maatwerk aan te pas.
Wij komen de Smulbakken altijd bij jullie installeren en leggen jouw team uit hoe het werkt. Dat hoort bij onze persoonlijke service.
Maar we gaan nog een stapje verder. Onze Smulbakken worden pas echt leuk als je er activiteiten rond organiseert. Ook daarvoor kan je bij ons terecht.
Kies uit één van de volgende opties die het beste aanleunt bij jullie noden.

Ofwel kies je voor: Het all-in 4 seizoenen Smulbakken traject

Als je voor het 4 seizoenen Smulbakken traject kiest begeleiden we jullie een jaar lang met allerlei ‘Smulbakken’ activiteiten. Wij nemen de groenbeleving voor onze rekening nemen.

Dankzij onze ‘Smulbakken’ activiteiten met zorgbewoners, vrijwilligers of een groepje familie en vrienden; verbinden we mensen met elkaar en natuur en cultuur gaan bij ons daarbij hand in hand.
Het programma wordt samengesteld in overleg met alle betrokkenen. Het plantgoed brengen wij mee. Beschouw ons een beetje als de zorg voor de zorg.
We komen maandelijks langs om een activiteit te begeleiden en zorgen ook voor alle communicatie naar familie en vrienden van de bewoners. Op manier bouwen we aan een biodiversere samenleving.

Ofwel kies je voor de Doe het zelf optie ‘Start met Smulbakken’

Ofwel kies je voor optie 2 als je gewoon zelf aan de slag wil, maar dan met ‘ergonomisch’ aangepaste Smulbakken. Gedaan met bukken dankzij ons modulair moestuinbakken meubilair.
De Smulbakken moeten om van alle voordelen te kunnen genieten op de juiste manier ‘gevuld’ worden. Daarom gebeurt de plaatsing altijd door ons. Maar nadien geven we jullie een start-to Smulbakken cursus waardoor je de zorg zelf verder kan opnemen.

Ontdek ons eenvoudig stappenplan.

Is je interesse gewekt? Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking.