Na meer dan twee jaar puzzelen en sleutelen, proberen en opnieuw proberen stellen we onze eerste Smulbakken op in het Woonzorgcentrum Sint-Job In Aalst op zaterdag 15 juni van 14u tot 17u.


Het finale design kreeg een boost dankzij de steun van alle spelers van de Nationale Loterij en door het te koppelen aan de 100n1day actie van Curieus slaan we de nagel op de kop.
Mensen verbinden met elkaar en met de natuur.

De Smuljungle blaast dan zijn 3 kaarsjes uit.


Deze ‘Smuljungle’ botanische eetbare tuin ligt vlakbij het Woonzorgcentrum en kwam mede tot stand dankzij de Stad Aalst die een braakliggend terrein in bruikleen gaf en werd onder het wakende oog van Bart Backaert aangelegd. De financiering kwam er dankzij een growfunding actie en de steun van Cera. Ondertussen zijn we zo’n zo’n 115 fruitbomen verder en werd het project genomineerd voor een Matexi Award en won Trees De Bruyne ook de European Edible Cities ‘Most Innovative Local Hero’ award. Mensen verbinden met de natuur en met elkaar is haar ding. Maar dat doet ze natuurlijk niet alleen. Ondertussen zijn er een schare trouwe vrijwilligers die minsten even fanatiek voor de Smuljungle willen zorgen.

Spring gerust eens binnen. Het adres: Sint-jobstraat 197 te Aalst van 14u tot 17u.

Van Smuljungle naar Smulbakken..

We organiseerden regelmatig activiteiten voor de Woonzorgbewoners vlakbij want voor hen was de Smuljungle soms net een brug te ver.
Sowieso zijn we ook kind aan huis in de cafetaria van het WZC. Daar zagen we dat de bezoekers en zorgbewoners soms snel uitverteld waren. We willen met onze Smulbakken mensen terug verbinden met elkaar door dat vleugje eetbare natuur dichterbij te brengen.

Problematiek van het Woonzorgcentrum Sint-Job

Het vroegere rusthuis lag midden in een groene zone. Het nieuwe rusthuis kan daarom veel medewerkers en bewoners niet bekoren. Het bevat teveel verharding vinden zij. In tegenstelling tot vroeger. Nochtans zijn er al heel wat pogingen gedaan om nog meer groene zones te creëren.

De bestaande moestuinbakken

De grote bestaande moestuinbak in hout was veel te hoog en lomp. Je ziet het niet aan de foto, maar denk aan okselhoogte. De grond droogde direct uit zeker aan de ondiepe zijkanten en het plantgoed kon er niet in gedijen.
De kleine moestuinbakken drogen ook direct uit en voor tomaten is dit sowieso geen optie.
De bewoners konden zich ook niet vasthouden aan deze onstabiele moestuinbakken.
Ook het onderhoud was een probleem. De laatste ‘groene vingers’ vrijwilligers hadden er na de pandemie de brui aan geven.

De Smulbakken, moestuinieren zonder zorgen

Na een co-creatieproces konden we onze designs optimaliseren en nog beter on de noden van deze woonzorg bewoners afstemmen. We voegen er een ‘activiteiten centrum’ aan toe met ons wasbakje. Daarnaast bieden we ook een jaarprogramma aan waar we één keer per maand actief aan de slag met de woonzorg bewoners. Ook water geven bij die hete zomers wordt dankzij ons uniek systeem tot een minimum herleid. Je hoeft niet langer na te denken was het nu te veel of te weinig. De planten weten zelf wel wat goed voor hen is.
Op 15 juni kan je de Smulbakken in actie zien.

Download onze infofolder