Wat zijn Smulbakken?

Droom je al lang van groenten uit je eigen tuin, maar ontbreekt het jou aan tijd. Ben je iets minder mobiel en is bukken of zwaar werk in de tuin niet meer aan jou besteed? Of misschien is jouw grond niet helemaal geschikt om voedsel op te telen. Dan zijn onze Smulbakken iets voor jou. Wij maken moestuinieren op hoogte eenvoudig en makkelijk en vooral toegankelijk voor iedereen.

Modulaire moestuinmeubels

Smulbakken zijn een nieuw concept van ‘modulaire moestuinmeubels’ die speciaal zijn ontworpen om zowel ergonomisch, ecologisch, duurzaam en inclusief ingezet te worden. Dankzij het unieke design gebaseerd op permacultuur technieken gebruikt in Australië wordt er spaarzaam met water omgegaan. Hierdoor is dagelijks water geven zelfs bij hoge temperaturen niet meer aan de orde.

Weinig onderhoud

Door hun omvang wordt het onderhoud tot een minimum beperkt en kan er vooral plezier gemaakt worden. Maar er is meer aan de hand. Sommige modules zijn zo gemaakt dat ze zowel buiten als binnen kunnen gebruikt worden. Slecht weer of te warm kan dan geen belemmering meer vormen.

Ergonomisch en op mensenmaat

Ook mensen met een rolstoel kunnen mee aanschuiven. Daarnaast is ook het tuingereedschap ergonomisch ontworpen zodat ook mensen met minder grip aan de slag kunnen.

Waarom is het slim om voor ons Bio-zaad te kiezen?

Door lid te worden van de Smulbakken Pro-Club krijg je ook het juiste bio-zaad aan huis geleverd.

Zowel ons bio-plantgoed als ons bio-zaad is speciaal geselecteerd om goed te gedijen in onze Smulbakken en is ziekte resistent. Je kan kiezen uit verschillende pakketten die samen goed gedijen. Waarom is dat belangrijk?
Sommige planten staan nu eenmaal graag bij elkaar en door rotatieteelt toe te passen zorgen we ook voor een gezond bodemleven. Dus je kiest de ‘Smulbak’ naar keuze en krijg je jouw zaad op tijd geleverd.

Wij moestuinieren in onze eigen Smulbakken mee met jou.

Onze avonturen en belevenissen kan jij dus mee op de voet volgen. We zitten als het ware met zijn allen in hetzelfde bootje.
Op die manier kunnen we jullie goed begeleiden en advies geven via onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Uiteraard kan je ervoor kiezen om dat niet te doen. Maar we raden je aan om minstens één jaartje met ons mee te doen.
Op die manier kan je spelenderwijs ontdekken wat de vele mogelijkheden zijn.

Wat bedoelen jullie met een jaarprogramma op maat?

Deze formule is speciaal ontwikkeld voor zorgcentra, scholen of bedrijven.

Hierbij zorgen we voor het bouwen van een community met doe-activiteiten om samen aan de slag te gaan. Samen met jullie team gaan we aan de slag en werken we een maandelijks programma op maat uit.
We combineren altijd natuurbeleving, cultuur en het culinaire. Dit jaarprogramma is telkens maatwerk.
In dit geval brengen wij ook alle materialen mee en zorgen we ook voor de interne communicatie om iedereen zoveel mogelijk te betrekken.
Indien gewenst zorgen we ook voor ergonomisch tuingereedschap speciaal aangepast aan de noden van de bewoners.

Waarom hebben de Smulbakken een jaarlijks onderhoud nodig?

Weten is meten

We zijn op een heel kleine oppervlakte veel van de bodem aan het vragen. Daarom vragen we jou om jaarlijks een bodemstaal in te sturen naar ons. Wij kunnen dan nagaan hoe het met jullie bodem is gesteld. Daarbij wordt ook de zuurtegraad gecontroleerd. Maak je geen zorgen, dat is supermakkelijk en je krijgt dan van ons bemestingsadvies op maat.
Daarbij werken we zoveel mogelijk met organische materialen.
Dat zorgt ervoor dat jouw plantgoed het volgend jaar terug kan groeien en bloeien.

Waarom worden er altijd minstens twee Smulbakken geplaatst?

We denken circulair en daarom komen alle goeie dingen in twee.

We hebben geëxperimenteerd met verschillende materialen en vooral ook nagedacht over het ecologische en duurzaam aspect. Door resoluut te kiezen voor de IBC-containers als basis slaan we twee vliegen in één klap.


Deze containers zijn ons omhulsel en tegelijkertijd ook waterdicht. Wanneer we met hout zouden werken moeten we nog voor een extra ‘ondoordringbare’ laag zorgen in EPDM of plastiek en zeker dat laatste is absoluut niet duurzaam. Met EPDM loop je ook nog eens het risico dat bij een uitschuiver de rubber folie stuk gaat en het systeem niet meer ‘waterproof’ is. Het is behoorlijk wat werk om de containers helemaal leeg te maken en de inhoud te vervangen.
Deze IBC-Containers zijn voedselveilig en worden aangepast zodat ze ergonomisch zijn in gebruik. Ze kunnen dus los van elkaar of met elkaar worden verbonden waardoor er een extra werkblad op verstelbare hoogte kan worden gemaakt.
Alles is modulair en kan indien gewenst met een transpallet verplaatst worden.

Waarom is het slim om met ons Bio-plantgoed te werken?

Door lid te worden van de Smulbakken VIP-Club krijg je ook het juiste bio-plantgoed aan huis geleverd.

Het bio-plantgoed is speciaal geselecteerd om goed te gedijen in onze Smulbakken en is ziekte resistent. Je kan kiezen uit verschillende n Smulbak samenstellingen. Waarom is dat belangrijk? Sommige planten staan nu eenmaal graag bij elkaar en door rotatieteelt toe te passen zorgen we ook voor een gezond bodemleven. Dus je kiest de ‘Smulbak’ naar keuze en krijg je jouw plantgoed op tijd geleverd.

Wij moestuinieren in onze eigen Smulbakken mee met jou.

Onze avonturen en belevenissen kan jij dus mee op de voet volgen. We zitten als het ware met zijn allen in hetzelfde bootje.
Op die manier kunnen we jullie goed begeleiden en advies geven via onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Uiteraard kan je ervoor kiezen om dat niet te doen. Maar we raden je aan om minstens één jaartje met ons mee te doen.
Op die manier kan je spelenderwijs ontdekken wat de vele mogelijkheden zijn.

Waarom worden de Smulbakken door jullie geïnstalleerd?

Het Wickingbed principe uit Australië is aangepast aan onze klimaatzone.

De Smulbakken zijn gemaakt volgens een speciaal procedé gebaseerd op het ‘wickingbed’ principe dat in Australië veel wordt toegepast.
Door deze specifieke opbouw hoeven de Smulbakken weinig water en bij overvloedige regenval lopen ze ook niet over.
Wij zijn al meer dan 3 jaar zelf aan het experimenteren en hebben de opbouw aangepast aan onze ‘Belgische’ klimaatzones.
Een correcte installatie is belangrijk. De Smulbakken moeten waterpas staan en ook de waterafvoer moet op een juiste manier geïnstalleerd worden. Ook bij de keuze van de grond en de andere ‘wicking’ materialen zijn we zeer zorgvuldig te werk gegaan.
We hanteren de principes van regeneratieve landbouw en ‘no-till farming’ waardoor ook onkruid wieden tot een minimum wordt beperkt.
Na de installatie krijg je een eerste workshop aan huis aangeboden.
De rest wordt daarna kinderspel.