Geen pijntjes meer

Ik groeide zelf op in een huis zonder tuin. Gelukkig hadden we een buitenverblijf op het platteland vlak bij een boerderij. Ik ben de boer en boerin nog altijd dankbaar, want dankzij hen weet ik tenminste waar groeten en fruit vandaan komen. Een eigen moestuin stond altijd op mijn verlanglijstje. Maar als je een woning huurt is dat niet altijd mogelijk.

Toen we een vierkantshoeve kochten was een moestuin natuurlijk het eerste waar ik aan begon. Mijn zoon zijn eerste woordjes waren tractor dus dat beloofde veel goeds. Maar 6 are moestuin in combinatie met verbouwingen was een ideale manier om te mislukken. Zelfs Wilfried de lokale boer vond mijn poging ‘moedig’. De moestuin werd al gauw een wildernis en de aardappelen kregen bezoek van de Colorado kever. Iedereen zei sproeien. Ik weigerde natuurlijk.

Nu heb ik fysieke problemen. Mijn knie wil niet mee en dus is alleen moestuinieren op hoogte een oplossing. Want de geest wil nog veel, maar het lijf wil voorlopig niet mee tot er een nieuwe knie komt. Ondertussen heb ik wel een opleiding als tuindesigner achter de rug en ben ik bio- en wijnboer in wording. Dus het groen kruipt waar het niet gaan kan.

Ons proefproject en Smuljungle in Aalst

In Aalst hebben we dankzij crowdfunding en een stuk terrein van de Stad een groot ‘Smuljungle’ project. In de buurt van het woonzorgcentrum Sint-Job hebben we zo’n 115 fruitbomen aangeplant. We doen dat gelukkig niet alleen en zijn daar gezegend met een schare vrijwilligers. Ecologisch groenpionier ‘Bart Backaert’ zorgt er mee voor dat alles in goeie banen wordt geleid. Maar we wilden ook de buurt betrekken dus we doen geregeld activiteiten met de woonzorg bewoners.

We merkten al gauw dat voor wie in een rolstoel zit of iets minder mobiel is onze Smuljungle niet echt toegankelijk is. Kijken kan natuurlijk altijd maar aan fruitbomen op halfstam en hoogstam hebben ze weinig. Ondertussen hebben we daar zo’n 49 laagstam fruitbomen aangeplant. Maar dat smaakte naar meer. Het duurt namelijk nog een tijdje voor we daar van dat lekkere fruit kunnen smullen.

De uitdaging, iedereen mee

We namen de uitdaging aan gingen we met plezier aan de slag. In mijn eigen tuin werk ik al meerdere jaren met ‘moestuinbakken’ op hoogte volgens een Australisch procedé om minder water te verbruiken. Dit ‘wickingbed’ concept aanpassen zodat het voor iedereen toegankelijk wordt leek voor ons spek voor onze bek.
Na heel wat denkwerk bouwen we nu aan een éérste prototype dat speciaal voor minder mobiele mensen moestuinieren toegankelijk moet maken.
Hiervoor werken we samen met een interieurarchitect en een experte op vlak van ergonomie.

Mede dankzij een subsidie van de Nationale Loterij rolt ons eerste ‘modulair ontwerp’ binnenkort van de band.

Modulair en aanpasbaar

De ‘moestuinmeubels zijn zo opgebouwd dat ze toegankelijk zijn voor mensen met een beperking zodat iedereen kan meedoen. Na een grondige analyse van de situatie werken we een gepast voorstel uit op maat. Daarbij werken we nauw samen met de ergotherapeuten, bewoners, vrijwilligers, familie en vrienden.

  • De ‘moestuinmeubels’ worden uitvoerig getest en ook aangepast om helemaal te voldoen aan de noden van onze gebruikers.
  • Na installatie volgt er een 4 seizoenen Smulbakken traject waarbij wij de groenbeleving voor onze rekening nemen. Daarbij organiseren wij voor u een jaar lang ‘Smulbakken’ activiteiten met de zorgbewoners, familie en vrienden en bouwen we een community rond die eetbare natuur. Of u kiest voor onze andere formule waar u na een opleiding ‘Start met Smulbakken’ verder zelf aan de slag gaat.
  • Als lid van onze Smulbakken Club ontvangt u op tijd en stond, alle benodigdheden om het jaar rond te moestuinieren. Lees er hier meer over.

We laten ons graag verwonderen door de magie van de natuur.

Inclusief design hoeft geen loos begrip te zijn, maar met de juiste aanpak is het mogelijk jong en oud, mensen met een beperking of zonder samen te laten genieten. Natuurconnectie speelt daarbij een belangrijke rol. Door onze krachten te bundelen hopen we het verschil te kunnen maken.

Is je interesse gewekt? Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking.

[contact-form-7 id=”e92d3ea” title=”Contactformulier 1″]